Att må bra och ha god hörsel hänger mer ihop än vad man kanske tror och vissa ljud gör oss faktiskt lyckliga – likaså kan dålig hörsel ha negativ inverkan på hälsan såsom att öka risken för demens och påverka minnet generellt.

När man inte längre kan hänga med i samtal på restaurangen för att man hör dåligt eller har svårt att fokusera i livliga miljöer kan det vara en god idé att boka hörseltest och kanske rent av skaffa en hörapparat. Att höra sämre kan nämligen ha en negativ inverkan på vår hälsa. Något som till exempel Göteborgs Posten skriver om är hur till exempel åldersrelaterad nedsatt hörsel faktiskt börjar redan i 20-årsåldern, genom att det blir ett tillbakabildande av celler i innerörat vilket går väldigt långsamt. Därför är det inget vi noterar då, men det är något som kan påverka oss senare och göra att vi på äldre dagar just behöver hörselapparat. Men något att tänka på är att hörselapparaterna nu inte är som de var förr – utvecklingen går framåt och nu finns faktiskt snart hörapparater i form av plåster.

Självhäftandeplåster är nya lösningen för hörselskadade

Hör man dåligt och behöver skaffa en hörapparat behöver man snart inte oroa sig för en klumpig öronsnäcka. Forskare i Göteborg har nämligen tagit fram en helt ny hörapparat och den sätts fast bakom örat med ett speciellt plåster. Vad plåstret gör är att det sedan omvandlar ljud till vibrationer och dessa leds sedan direkt in i innerörat. Med andra ord behöver man inte längre opereras för att kunna ta del av den här typen av hörseltekniker vilket man behövt göras hittills. Tanken är nu att produkten ska bli tillgänglig i sommar och då också kunna börja användas av personer med hörselproblem. Och fördelarna med denna är många. Man behöver inte opereras, man kan duscha med den på och den ska bara bytas ut någon gång i veckan. Dock är denna främst för personer med hörselnedsättningar som inte är åldersrelaterade då dessa ofta beror på problem i innerörat och produkten leder ju ljudet hit vilket betyder att det inte skulle ha så stor inverkan – men med tanke på hur forskningen går framåt hela tiden så har vi nog snart en produkt som hjälper mot även åldersrelaterade hörselnedsättningar!

Ljuden gör oss lyckliga

Det är viktigt att höra bra i alla åldrar, och nu när forskningen går framåt och fler kan få lyxen att höra bättre kanske det kan vara intressant att veta vilka ljud som gör oss lyckliga? Det tyckte i alla fall redaktionen på Hällekis kuriren som skriver om en undersökning där man besvarat just den frågan och detta blev svaret:

  • Småfåglarnas första kvitter i vårtider
  • Vågornas brus när de slår mot stranden
  • Ljudet av en älskades röst
  • Bebisskratt och barnskratt
  • En levande brasa som knäpper
  • En katt som spinner
  • Sommarregnets smatter mor fönsterrutan
  • Kaffebryggarens puttrande
  • När skorna knarrar mot den första snön