Hörselskador är vanligt i alla åldrar och nästan var tredje svensk säger sig ha problem med just detta sinne. Utan att för den delen söka hjälp. Det är onödigt och gör så att personen i fråga kan bli utanför det sociala samspelet och isolerad. Köp en hörapparat i stället!

 

Det finns gott om riktigt bra hörselhjälpmedel att välja på och dessutom långlivade små batterier till hörapparater som gör att de fungerar länge.

 

I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur unga vuxna ofta döljer sin hörselnedsättning, detta för att det finns en skam och ett stigma kring just hörselskador enligt audionomer. Men att inte göra något åt sin hörselskada kan ska både frustration, missförstånd, irritation och trötthet. En person med nedsatt hörsel måste nämligen anstränga sig mycket mer än en person som inte har någon nedsättning på hörselsinnet.

 

Hörapparater, hörlurar och hög musik

 

Ungefär 2,8 miljoner svenskar tros ha problem med sin hörsel, utan att ha fått sin hörsel undersökt. Ett stort mörkertal alltså. Men med dagens små hörapparater och tillhörande batterier behöver det inte blir en stor grej att lida av dålig hörsel

 

Något som drabbar många yngre är just tinnitus, framförallt för att man lyssnar på hög musik i hörlurar hela dagarna:

 

Om man lyssnar på musik via hörlurar får man tänka på att inte lyssna så länge åt gången och att inte öka ljudet trots man vant sig vid ljudet. När det är mycket ljud, som på konserter eller när man kör gräsklippare, är det bra att ha hörselskydd. Får man tinnitus behöver det inte betyda att man kommer ha det resten av livet, men det är en varning om att man har fått en tillfällig skada – Svenska Dagbladet

 

Mer om just hörselskador och hörselnedsättningar samt den vård som finns att få går det att läsa mer om här och här.