Det är februari, en månad full med vabbdagar, influensa, snoriga förkylningar och en känsla av att ens läppar aldrig sluta kännas nariga. På apoteket Apomera är några av de mest populära produkterna just nu Idomin läppbalsam och handkräm för torra vintertassar.

 

ansiktsmask spa skönhetÅrstiden är krispig och vacker, men den torra kalla luften gör allt torrt och det botas bäst med lite välgörande salva och gärna ett ton kokosolja över kropp och i håret.

I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur vi kan hålla vår hud frisk. Huden är kroppens största organ, men även det organ som är mest utsatt. Enligt den intervjuade läkaren i artikeln är det fortfarande minst lika vetenskapligt riktigt att äta nyttiga omega 3-fettsyror från fisk och linfrön. Inte bara ger de lyster åt hyn, de kan även lindre depressioner. Blåbär, tomater, spenat, jordgubbar och andra mörkröda bär är bra för att stärka kollagenproduktionen i huden, och skyddar mot solens starka uv-ljus. Te, plommon och äpplen kan även de ge en smidigare hud, medan bovarna socker, vittmjö och mättat fett i stället har negativa effekter på huden och gör den solkänslig på ett annat sätt.

Hjärnceller och hudceller kommer från samma typ av grundceller som bildas i fosterstadiet, och patienter med svåra depressioner har ofta problem med hyn – Dagens Nyheter, Helena Nyblom

 

Vad är serum?

Enligt en artikel i Expressen kan vi vidare läsa om hur serum sägs vara det som är det bästa för ens hud när det kommer till just hudvårdsprodukter. Men vad är serum egentligen? Serum är en sorts olja som till skillnad från hudkräm tränger sig ner djupare i huden samtidigt som det skyddar det yttre hudlagret.

Serum är bra på det sättet att det kan mildra rosacea, en hudsjukdom som visar sig i rodnad på kinder och näsa, med ofta röda utslag som följd. Rosacea är kroniskt men kan lindras med rätt produkter. En flaska räcker i cirka 3 till fyra månader och man märker direkt en lyster även om rodnaden kanske tar en månad på sig att lindras. Alla kan vidare använda serum, men det är inte förrän efter 25 som det kanske gör mest skillnad, innan dess funkar det med bara en vanlig dagcreme.