Länge har man kopplat ihop stress med diverse symptom såsom sömnproblem, humörsvängningar, svåra svettningar och fetma, men nu har forskningen visat att vi kan plocka bort ett av dessa – nämligen fetma.

stress jobb kontorAtt en stressig vardag påverkar oss råder det ingen tvekan om. I årtionden har forskarna kunnat härleda både det ena och det andra till stress eller som stressrelaterade symptom. Vem har till exempel inte fått frågan om man känner sig stressad när man uppsökt läkarvård för till exempel problem som magsmärtor, okontrollerade svettningar eller migränliknande huvudvärk? Nu är det dock ett symptom som kan plockas bort från stressymptomens långa lista och det är fetma. Forskarna som tillsammans samarbetat i den internationella studien Prospective Urban Rural Epidemiologic Study har nämligen precis kommit till slutsatsen att fetma inte alls något som påverkas av huruvida vi är stressade eller ej, skriver Dagens Industri.

Fortfarande dåligt för hälsan

Något som man ska hålla i minnet är att både fetma och stress är dåligt för hälsan, men att det finns saker som man kan göra för att förebygga båda två. Lider man till exempel av fetma finns såväl dietister som kan hjälpa en med ens kostintag och personlig tränare som kan hjälpa en att träna rätt, det viktiga är dock att man gör detta i samråd med sin läkare. Fetma behöver nämligen inte bero på att man tränar dåligt eller äter fel, utan det kan även finnas medicinska orsaker vilka man först bör fastställa innan man tar tag i sin situation på annat sätt. Men inte riktigt lika enkelt är det att ta tag i sin stress eftersom att stress och stressymptom inte ter sig lika för alla utan är individuell. Ett tips är därför att försöka identifiera sina symptom och sedan försöka förebygga dessa vilket gör att man snart får bukt med sina problem.

Sänk din stressnivå:

  • Våga tack nej – vill du inte så behöver du inte.
  • Dygnsrytmen – se till att sova ordentligt, det är en dag imorgon också.
  • Rör på dig – träning frigör endorfiner, och det räcker med en promenad då och då för att må bättre.