Aldrig förr har skönhetsbehandlingar varit så populärt i världen. Allt från den enkla botoxbehandlingen och laserstrålen till plastikirurgins Brazilian Butt Lift à la Kim Kardashian och otaliga former av bröstoperationer. Skönhetsindustrin omsätter miljardbelopp och antalet tekniker och behandlingar bara ökar.

Debatten kring skönhetsbehandlingar är het, men det finns inget som tyder på ett avstannande. Låt oss ta en titt på olika typer av skönhetsbehandlingar, bland annat hos Lifetime Clinic och några nyare varianter som har tagit sig in på marknaden. Det folk numera eftersträvar är nämligen en så kort sjukskrivningsperiod som möjligt och en chans att få samma typ av klassisk behandling utförd utan att behöva lägga sig under någon kniv.

Botox vs fillers

Att rätta till kråksparkar och fylla ut “hålrum” eller tomma läppar har blivit mer regel än undantag hos både kvinnor och män. Men det finns två olika sätt att gå tillväga – nämligen botox (nervgiftet botulinumtoxin) eller fillers med hyalyronsyra. Vad man föredrar är en smaksak men botox tenderar att göra ansiktet en aning stelt eftersom det påverkar nerver och muskler. Dock är det det allra bästa medlet om du har muskelryckningar och dylikt i ansiktet som påverkar ditt utseende. Det är även fenomenalt mot svettningar och urinläckage. Fillers är en aning mjukare och mer “rörligt” i huden, vilket gör att många föredrar det. I prisklass ligger de båda behandlingarna på ungefär samma nivå – cirka 2500 – 3500 kronor/behandling. Botox kan man vara tvungen att fylla på lite oftare än fillers till en början, dock beror det på typ av filler. Här nedan kan du se en lista på säkra fillers.

  • Restylane
  • Juvéderm (håller längre och orsakar oftast inte lika många “knölar”)
  • Perlane
  • Teosyal

Laserbehandlingar

Fraxel Laser, IPL, DPL eller C2O…Det finns idag massor av laser för att jämna ut hudfärgen, avlägsna pigmenteringar, ta bort ådernät och hårväxt eller rynkor, samt för att få en föryngrande effekt överlag istället för att göra ett ansiktslyft. Man bör dock alltid gå till en specialist, speciellt om man ska använda sig av Fraxel Laser och IPL som i dåliga händer kan utlösa ärrbildning på huden istället för att reducera ärr och skavanker. Laserbehandlingar är dyra och kan sträcka sig upp till cirka 7000 kronor per behandling om det rör sig om hela ansiktet. Se därför till att välja en bra salong!

Alternativ till laser

Ett billigare alternativ till en laserbehandling är en kemisk peeling – en kraftfull sådan. Dessa ska du dock endast göra hos en hudläkare om peelingen verkligen ska gå ned på djupet och avlägsna acneärr och fula rynkor. Ett annat alternativ är microneedling som visserligen är dyrt men mycket effektivt, inte minst på ärr och glåmig hy.

Åderbråcksbehandlingar

Idag behöver du inte lägga in dig på en klinik för att göra svåra åderbråcksoperationer som efterlämnar små ärr. Numera görs dem med till exempel laser eller skumbehandlingar som inte lämnar några fula stick eller ärrbildningar. Det är viktigt att ta bort åderbråck relativt tidigt för att slippa drabbas av bensår och liknande. En skumbehandling med ultraljud för att se hur skummet transporteras i venerna, brukar kosta cirka 2000-2500 kronor/behandling men denna metod lämpar sig bäst för mindre åderbråck eller ådernät. En laserbehandling, en så kallad minimalinvasiv behandling, avlägsnar den sjuka venen med laserstrålar också i det djupare vensystemet och ger minimal återhämtningstid, alltså knappt någon sjukskrivning alls.