Att hålla sig hälsosam inbegriper mängder av saker och inte bara din kosthållning eller hur mycket du tränar utan något som också spelar en riktigt stor roll i ett hälsosamt liv är att ha en bra munhygien – forskning visar nu nämligen ett samband med munhälsan och din övriga hälsa.

Leende vita tänderAtt gå till tandläkaren kanske inte är det roligaste man kan göra, men det är dock en av de viktigaste läkarbesöken att gå på. Ny forskning visar nämligen att det kan finnas samband mellan dålig munhälsa och andra sjukdomar, till exempel skriver svenska Yle att god munhälsa förebygger såväl diabetes och reumatism. För precis som man skriver i artikel så är ju munnen faktiskt dörren till hela kroppen, och när man stoppar i sig fel saker är det fler än bara ett organ som påverkas. Så om man är osäker på sin egen munhälsa kan det faktiskt vara bra att ta kontakt med sin tandläkare och göra en kontroll. Hos exempelvis Mintandläkare.com kan man till exempel både göra en ordentlig inventering av munnen och sedan, om man vill förstås, fräscha upp sitt leende lite extra med en tandblekning.

I Norrland har man sämst tänder

Att munhygienen inte har något att göra med vart någonstans man bor i Sverige är ganska skjälvklart, men enligt en undersökning som gjordes nyligen visade sig att det landskap med sämst munhygien i landet är Norrland. Enligt Västerbottens-Kuriren är det till exempel sju av tio invånare som lider av tandköttsproblem vilket är en vanlig effekt av misskötsel av sina tänder och på det stora hela är det 1 av tio svenskar som faktiskt riskerar att förlora de flesta av sina tänder till följd av hygienproblemen. Dock ska man inte tro att norrlänningarna är ensamma om detta problem. Enligt Göteborgs-Posten visar nämligen en sifo-undersökning att svenskarnas munhälsa börjar bli bättre, men bara för vissa i samhället. För enligt undersökningen framkom att vissa extra utsatta grupper såsom arbetslösa, äldre, invandrare och personer med sjukpenning och invandrare har en oförändrad situation sedan 2004 och som inte heller blir bättre snarare tvärt om. Så det är inte bara regionsbaserat vart tänder och munhygien brister, utan det finns även socioekonomiska faktorer som spelar in, vilket både blir såväl ett personligt som samhällsproblem i slutänden.