Hälsa handlar om så mycket mer än bara äta upp broccolin på tallriken, det handlar om livsstil och att bry sig om sig själv – både psykiskt och fysiskt. För till syvende och sist har man bara en kropp och ett psyke, det gäller att ta vara på det och behandla en själv som en verkligen förtjänar. Med kärlek.

 

De allra flesta träningscenter och gym centreras kring den starka, friska kroppen. Men hälsa är mer än vältränade vader, sexpack och muskulösa armar. Det handlar lika mycket om psyket och hur man faktiskt mår inuti. På Medfit träningscenter finns det möjlighet att få hjälp med olika skador samtidigt som omgivningen är trevlig och sund. Det är en plats där sjukvård och friskvård möts och förenas samtidigt som det är ett center för möten och kvalitetstid med både sig själv och vänner.

När idrottandet går ut över hälsan

Idrottande kan lätt gå överstyr, ett bli ett så starkt och stort fokus i livet att resten av ens glädjeämnen glöms bort. Det är även i idrotten vi sätter stor press på oss själva. I Sveriges Radio går det att läsa om hur det är vanligt med psykisk ohälsa inom elitidrotten men att det är många som har svårt att prata om just detta, att det finns ett stigma mot att prata om det. Många är vi som har en bild av att framgångsrika elitidrottare är både vältränade, lyckliga och ständigt glada men på insidan kan de må väldigt dåligt. Man är aldrig bättre än sin senaste bedrift och pressen är konstant hård, inte minst från en själv på sig själv.

En teater om press, stress och psykisk ohälsa

Nu har Riksidrottsförbundet har under våren satt upp en teaterföreställning för att just lyfta ämnet psykisk ohälsa bland elitidrottande ungdomar i Sverige. Själva föreställningen skildrar två unga idrottare och deras vardag med träning, press från föräldrar, problem med skador och nollning i skola. I artikeln går det att läsa att ungdomarna som själva tränar och har sett föreställningen säger att det finns en machokultur inom särskilt herrlag som är svår att sätta ord på och svår att bryta. Desto viktigare är det att prata om, och särskilt i relation till psykisk ohälsa bland unga. Mer om just psykisk hälsa går det att läsa om på Vårdguiden 1177.

 

Även chefer jobbar på sin hälsa mer

Det är inte bara elitidrottande unga förmågor som uppmärksammar sin psykiska hälsa mer i dag än för några år sedan. Även chefer runt om i Sverige prioriterar sin psykiska hälsa, det visar tidningen Chefs undersökning, som det skrivs om i Svenska Dagbladet. Chefer tränar mer i dag än för fyra år sedan och de tränar även sin psykiska hälsa mycket mer, genom allt från yoga till meditation och mindfulness. Även den fysiska hälsan tränas och det minst en gång i veckan. Det visar sig att de allra flesta upplever sig bli ännu bättre chefer på köpet när de rör på sig och fokuserar på sin hälsa ur ett helhetsperspektiv. Läs mer om detta i artikeln nämnd ovan.