Det finns mycket en kan köpa på nätet, allt från kläder, elektronik till glasögon och linser. Om du vill få det billigare kan du dessutom kolla in olika rabatterbjudanden som finns att finna på olika stället, till exempel Refundmonster ger dig rabatt hos lensstore och det gör att du kan fixa linsbestyren snabbt och enkelt på nätet i stället för att köpa till överpris i en synbutik. I dag skriver vi specifikt om linser, glasögon och synen.

1885731-adorable-girl-on-vacationMen när man köper linser är det viktigt att gå på kontroller, i alla fall enligt en artikel som vi finner i Aftonbladet. Det handlar alltså om att veta vad för lins som passar ögat, något som är upp till en optiker att konstatera genom en utförlig synkontroll. Sedan är det viktigt att gå till en optiker och få linsen utprovad innan man beställer samma sort på internet exempelvis. I artikeln kan vi läsa om hur det faktiskt inte är för inte som en optikerutbildning är på tre år, för på en kontroll kollar man under förstoringen och på hornhinnan. Ett sår centralt på hornhinnan kan exempelvis ge ett ärr som skapar en synnedsättning. Om såret dessutom blir infekterat så kan det gå ännu värre, med yttersta risken att man faktiskt blir blind i slutändan.

Barn ska ha råd med glasögon

Sedan kan man givetvis bära glasögon eller använda laser för att korrigera sitt synfel också, alla är ju inte bekväma med linser. Särskilt när det kommer till barn. Men samtidigt är det ofta dyrt med glasögon, något som inte barn ska behöva drabbas av när de har ett synfel. Men i Sveriges Radio kan vi faktiskt läsa om hur det i Dalarna finns ett bidrag för glasögon för barn på 800 kronor per år. Detta gäller mellan åldrarna 8 till 19 år och för både glasögon och linser genom landstinget. Om detta kan man även läsa i Allehanda Örnsköldsvik.

  • Bakgrunden till bidraget är att alla barn ska ha råd till glasögon
  • Regeringen har avsatt 120 miljoner kronor för att finansiera bidraget
  • Landstinget i Dalarna har fått 3 miljoner kronor av dessa
  • Optikern i fråga drar av bidraget från köpesumman
  • 800 kronor kan täcka hela kostnaden i vissa fall
  • Undersökningen får föräldrarna betala själva