Vad säger egentligen den samlade forskningen när det kommer till mat, dieter och allmän hälsa? Det finns många studier men i ett samlat grepp pekar det åt ett håll.

hälsa kostÄr du intresserad av hälsa och träning, men kanske framförallt med att hjälpa andra att nå sin balans och motivation när det kommer till detta? Då är rådet att utbilda dig inom just detta, till exempel genom att gå en intensivutbildning på distans för att bli en certifierad personlig tränare. Det kan du göra på bland annat intensivept.se.

Detta säger den samlade forskningen gällande hälsa

Vad för enklare förändringar ger dig både lägre vikt (om du vill gå ned i vikt) samt en bättre hälsa? Här finns det massvis av olika studier, råd och rön. Nya dieter kommer hela tiden och ibland stjälper de faktiskt mer än vad de hjälper. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur det de senaste tio åren varit en explosion på hälsotipsfronten, med just studier, åsikter, böcker, filmer och inte minst godtyckliga råd med husmorstips inbakade. Men kort sagt pekar den samlade vetenskapen ändå åt ett och samma håll, nämligen följande:

  • Ät mer grönt
  • Ät mindre onyttigt
  • Rör på dig mer
  • Rök inte

Ät eller undvik följande

Det matmönster du bör följa om dun tar till dig den samlade forskningen är mycket grönsaker, baljväxter, frukt, bär, fullkorn, fisk, skaldjur och vegetabiliska fetter. Det kan sammanfattas i medelhavskosten. Undvik socker och rätt kött och omättade fetter i smör, grädde och bacon.

Även i Svenska Dagbladet tipsas det om att äta mindre och bättre. Närodlat och efter säsong är bra både vad gäller näringshalt och ur miljösynpunkt. Begränsa intaget av tomma kalorier och socker, drick gärna inte alkohol. Vi lever på ett sätt som inte bara är skadligt för vår hälsa, utan även för jordens, I Sverige förbrukar vi energi och mat som om vi hade fyra jordklot, trots att vi i verkligheten bara har ett – som utarmas allt mer och tillslut kommer vara ofruktbar. Vi måste alltså förändra hur vi äter och vara mer klimatsmarta, det är bra för oss rent fysiskt liksom för jorden i sin helhet. Mer hälsotips hittar du här.