Om du vill att dina barn ska klara sig utan glasögon och kontaktlinser när de vuxit upp är det några saker du bör tänka på. En av dess är att vara noga med vad du ger barnen för mat. En annan är att inte låta dem äta för mycket socker, och att se till att de är utomhus mycket.

Betakaroten, som ger morötter dess orange färg, men som även finns i spenat och grönkål, omvandlas i kroppen till retinol, som kanske är mest känt under namnet A-vitamin. Retinol ökar förmågan att se i mörker, och stärker dessutom ögats funktioner. Brist på retinol gör att stavarna i ögat inte fungerar ordentligt i mörker, och det blir svårt att se något. Mörkerseendet stärks dock snabbt om retinoltillförseln ökar igen.
På samma sätt som A-vitamin ger bättre syn kan socker försämra synen. Dels kan överdriven sockerkonsumtion orsaka typ 2-diabetes, som kan ge sämre syn, men socker kan även ge bestående, om än inte lika dramatiska, försämringar ändå.

Sedan finns det slutligen studier som visar att ju mer tid barn tillbringar utomhus, desto mindre risk löper de att bli närsynta. Så låt dem inte sitta för mycket framför tv:n, och skriv in dem på ett ur- och skur-dagis, eller i mulleverksamhet.