Som nybliven förälder är det många saker som man undrar över, och som man kan behöva hjälp med. Hur ofta ska man bada barnet? Hur länge ska man vänta innan man badar det första gången? Och vad ska man göra om sonen eller dottern inte sover på nätterna, får konstiga utslag eller något annat. Det är många frågor som uppstår under barnets första levnadsår, och man kan få svar på många av dessa frågor på en barnavårdscentral.

Barnavårdscentral Göteborg, Stockholm eller i en mindre stad som Götene eller Simrishamn, det går att få hjälp och råd överallt i Sverige. Några av barnavårdscentralernas viktigaste uppgifter är att kartlägga barnets utveckling. Barnavårdscentralen för journal över barnets längd och vikt samt mental och motorisk utveckling. Det är även på barnavårdscentralen som sprutor ges, med vaccin mot sjukdomar som röda hund och mässlingen.

Det är för det mesta barnmorskor som uttalar sig i medierna och kommer med råd till nyblivna föräldrar. Det är dock sköterskorna på barnavårdscentralerna som framför allt kommer i kontakt med barnet efter att de lämnat BB. Barnavårdscentralerna ingår i primärvården tillsammans med bl.a. de vanliga vårdcentralerna distriktssköterskornas verksamhet och andra typer av öppenvård. Besöken på barnavårdscentralen är därför alltid kostnadsfria.