Samhället förändras och så även hur man vill att sin begravning ska ske. Man kan se en tydlig trend på att det blir allt fler som väljer borgerliga begravningar för att med det även få en mer personlig touch, men kanske även för att man inte är så troende. 

begravning kista MindreNär det kommer till en begravning, och att de efterlevande ska planera den så är det otroligt mycket att stå i. Det är allt från att beställa gravsten, eller kanske urna, till att ordna med dödsannons, inbjudningar, lokal och fika. För att inte tala om att hantera den bortgågnes tillgångar och bearbeta sorgen. En sorg som kan ta lång tid att hämta sig från. I och med att vi lever i ett mer digitaliserat samhälle med nya intryck dagligen går det åt ett håll där även begravningarna blir mer personliga och man lyfter upp och hyllar, kanske mer än sörjer på det sätt som man sörjde förr med svarta kläder. Man kan även se att begravningarna går åt att bli allt mer borgerliga. I Västmanland var 13 % av alla begravningar borgerliga förra året skriver SR.se och visar på att just människor vill göra mer aktiva val.

Fri begravning

Per Johnsson på Fonus som uträttat många begravningar menar på att ordet “borgerlig begravning” klingar lite fel och man borde istället tala om civil, eller fri begravning. Men, fri, civil, borgerlig eller kyrklig begravning så är det ingen skillnad i de låtar som spelas. Härlig är jorden är en vinnande favorit.

dock kanske det mest fantastiska är att vi människor har möjlighet att välja vilken typ av begravning vi vill ha. För att få vår sista önskan uppfylld.