I januari i år kom ett pressmeddelande från tidningen Mama ut med information om att 4 v 10 mammor funderar på att skönhetsoperera sig. Undersökningen har gjorts tillsammans med RAM (Research and Analysis of Media) där man frågat 565 mammor om vad de anser om sina kroppar efter sin graviditet samt ifall de önskar att “förbättra” den. Svaret är hjärtskärande. Hela 41 procent funderar på att göra ett ingrepp, medan endast 22 procent säger sig vara nöjda med sin kropp efter att de har fött barn.????????????????????????????????????????

Varifrån kommer då denna osäkerhet? Självklart är det idealet från media som påverkar kvinnor runt om i världen. De förväntas ha en försvinnande smal midja trots att de i nio månader har burit på ett barn som töjt ut magen. Samtidigt lever vi också i en väldigt ytlig värld, och frågan är var en ska dra gränsen. Du kan färga håret och fixa naglarna utan att någon ifrågasätter det. Snart kan du även göra fillers och botox utan att någon höjer på ögonen, och går man till en klinik som narvaderma.se är det inte konstigare än att besöka en frisör. Är det meningen att det ska vara samma sak med skönhetsoperationer som att förstora brösten och göra fettsugning? Det är en svår fråga. Men en måste komma ihåg att det även kan vara farligt att göra en skönhetsoperation. I en artikel här kan vi läsa om en kvinna som faktiskt dog efter en skönhetsoperation. Detta var 2010 och är högst ovanligt – men ett ingrepp är alltid påfrestande för kroppen, och en läkare kan inte vid någon typ av operation garantera till hundra procent att komplikationer inte kommer att uppstå.

Är det värt det?

Det vi måste fråga oss helt enkelt är vad som är värt, och inte värt. Är det värt att lägga sig under kniven för att bli mer nöjd med våra kroppar? Eller är det bättre att försöka ändra det media tvingar på oss: en extrem utseendefixering. Kanske är det bästa att mötas halvvägs och i alla fall bestämma sig för att om minsta lilla risk att inte överleva finns -är det inte värt det, och om en anser att det är det är nog ett besök till en psykolog att föredra.