När en treåring får veta att det kött han äter har varit levande – hur reagerar han då? Allt fler väljer en vegetarisk kost, kanske är vi just nu på väg in i en ny tid.

Treringen Luiz Antonio blir bestört när han upptäcker att det han har ätit, en gång var ett livs levande djur. Han frågar sin mamma: varför? Och menar att en ska vara snäll mot levande varelser, inte döda och äta upp dem. Det är intressant, reaktionen. Hans mamma som får frågan, gråter när hon besvarar honom. Kanske för att sonen är så empatisk mot djuren och hon känner en stolthet? Eller för att hon skäms, för att hon fått sitt barn att äta någonting han själv valt bort. Och frågeställningen är intressant – hur kommer det sig att vi ifrågasätter de som väljer bort kött snarare än de som väljer köttet? Visst, att äta kött är norm varpå det som skiljer sig från normen blir det som sticker ut. Men för en liten pojke som än inte har lärt sig om normer, är det mer konstigt att äta ett dött djur än att äta vegetarisk kost.

Fler väljer vegetariskt

Diskussionen om att äta mindre kött går varm även i Sverige, men det också allt fler som väljer att äta vegetariskt även om det fortfarande finns de som vägrar. En anledning till det är att många inser att det inte behöver vara svårt att äta vegetarisk. Du kan ha rött vin till pastan även om den serveras utan kött, det blir minst lika gott – eftersom det finns så mycket alternativ. Sen den som verkligen älskar kött behöver inte heller sluta helt, att byta ut köttet mot gröna alternativ för både sin egen hälsa och djurens rätt, är någonting som också blir vanligare. Den som blandar kosten har kommit att kallas flexitarianerna, och de är även de som står för den ökade konsumtionen av vegetarisk färdigmat vilket säljs allt oftare.